Gå til hovedindhold

Har dine forældre almene boliger på radaren

Har dine forældre almene boliger på radaren?  

Hjælp dine forældre med at søge efter en almen bolig

Fornemmer du, at dit barndomshjem er ved at være for stort til dine forældre eller at haven er blevet lidt for krævende for dem? Så er tiden måske inde til at snakke med dem om, hvor de skal bo henne i fremtiden.

En mulighed er en almen bolig eller en almen ældrebolig, som er en almen bolig, der kun lejes ud til ældre og personer med handicap.

Der er mange fordele ved at bo i almene boliger som senior eller pensionist. Det kan du læse mere om i vores blogindlæg  6 fordele ved at bo i almen ældrebolig som senior eller pensionist.

Her er nogle gode råd til, hvordan du taler med dine forældre om at ”downsize” og får almene boliger ind på deres radar.

Tag snakken i god tid

At flytte ud af ens hjem kan være et følsomt emne for mange, især hvis man ikke selv er begyndt at gøre sig overvejelser. Derfor er det en god ide at tage emnet op i god tid med dine forældre. Gerne flere år inden det bliver aktuelt med en mindre eller billigere bolig.

Det kan du gøre ved løbende at spørge ind til, hvordan de forestiller sig deres alderdom og hvordan fx økonomien skal hænge sammen.

Undervejs kan du gøre dem opmærksomme på almene boliger og foreslå dem at kigge på DanmarkBolig.dk, hvor de selv kan læse om almene boliger og se, hvad der er af boliger i de områder, de gerne vil bo i som ældre.

Du kan også tage dem med ud og se på nogle almene boliger eller foreslå, at de selv tager ud og får et indtryk.  

De kan også danne sig et indtryk om livet i almene boliger ved at lytte til vores  podcasts, hvor både unge og ældre danskere fortæller om deres hverdag i almene boligorganisationer.  

Sådan skriver dine forældre sig op

For at blive skrevet op til en almen lejebolig skal dine forældre kontakte den pågældende boligorganisation direkte via boligopslagene her på DanmarkBolig.dk. Selve opskrivningen til en bolig foregår nemlig ikke på siden her, men gennem den enkelte boligorganisation

Når de søger efter boliger, kan de ved hjælp af filtrene begrænse deres søgning til kun at vise ældreboliger. De kan også vælge specifikke kommuner at søge efter boliger i og se om de fx må have husdyr med.

Prisen for opskrivning til almene boliger er forskellig fra boligorganisation til boligorganisation, men det er vigtigt at huske at betale det årlige administrationsgebyr til boligorganisationen. Sådan sikrer dine forældre, at de ikke bliver slettet fra ventelisten.

Spring køen over

Det er som udgangspunkt kommunen, der anviser til ældreboliger, og kommunen afgør på baggrund af individuel vurdering, hvem boligerne skal udlejes til.

Gør gerne dine forældre opmærksomme på, at nogle kommuner og boligorganisationer tilbyder  fleksibel udlejning.

Det betyder, at hvis dine forældre allerede er oppe i årene og ønsker en lejlighed, der er mere passende, så er der måske mulighed for at de kan komme foran på ventelisten til en almen ældrebolig.

Med andre ord er det en god ide at undersøge, om der er indgået en aftale om fleksibel udlejning i den kommune, de ønsker at bo i, og om de opfylder kriterierne.

Læs mere om landets cirka 50.000 ældreboliger her: boligtyper