Gå til hovedindhold

Blog

7_snart_flytte

Skal du snart flytte hjemmefra?  

Måske en almen bolig er noget for dig

Det er ikke nogen hemmelighed, at det kan føles som et stort skridt at flytte hjemmefra. For mange unge, der er på nippet til at flyve fra reden, er det især jagten på deres nye hjem, der er energikrævende – især hvis huslejen ikke skal tømme bankkontoen hver måned.

Står du foran din første flytning og leder efter et sted, hvor du kan få mest muligt ud af dit budget og ikke selv skal tage dig af vedligeholdelsen? Så kunne en almen bolig meget vel være svaret på dine bønner.

Her har vi samlet fordelene ved at gøre en almen bolig til dit første hjem, efter du er flyttet hjemmefra. Sidst i teksten kan du også blive klogere på, hvordan du tager første skridt imod at blive almener.

Minimal husleje – og mulighed for boligstøtte

I almene boliger går den husleje, du betaler, udelukkende til at dække driften og vedligeholdelsen af foreningens boliger og fællesarealer. Boligorganisationerne, som udlejer de almene boliger, er nemlig non-profit og tjener ikke penge på udlejningen. Derfor er huslejen så lav som overhovedet muligt. Det gør almene boliger til et godt match for unge mennesker, der netop er flyttet hjemmefra og ikke nødvendigvis har et kæmpestort budget. Og selvom huslejen er minimal, kan du stadig søge om boligstøtte, når du bor til leje i en almen bolig. 

Ingen grund til bekymring over vedligehold

Hvis radiatoren klukker eller det trækker fra vinduet, skal du hverken ud at købe nyt værktøj eller betale for en håndværker, når du bor til leje i en almen bolig. Da den almene boligorganisation står for vedligehold i og omkring din almene bolig, skal du ikke gøre andet end at kontakte boligorganisationen eller viceværten, hvis noget skal fikses. Det er nemlig den slags udgifter, din husleje allerede dækker over.

Et socialt netværk i din nye hjemstavn

Hvis du har overvejet at flytte på kollegie, kunne en almen bolig også udgøre et godt alternativ. Her kan du både få flere kvadratmeter og et køkken for dig selv, mens du samtidig kan nyde godt af de sociale fordele, der er ved at bo tæt på andre mennesker. Det kan også være med til at give dig et godt, socialt netværk, når du flytter til et nyt område.

Mange almene boligorganisationer har desuden beboerlokaler, der både kan bruges til sociale arrangementer internt i organisationen eller lejes, hvis du skal holde fest eller fødselsdag.

Hvordan skriver jeg mig op?

På DanmarkBolig.dk formidler vi kontakten til boligorganisationerne, hvor du kan få information om mulige lejemål, skrive dig op til en bolig og komme på venteliste.

Finder du en bolig, som du ønsker at leje, skal du gå til udlejerens website, hvor du kan skrive dig op til en bolig. Det gør du ved at klikke dig ind på en bolig og derefter klikke på den blå knap 'skriv mig op ved udlejer'. Herefter vil du blive sendt til den pågældende boligorganisations hjemmeside, hvor du kan finde information om proceduren. Der er ofte ventelister, så det kan være en god ide at skrive dig selv på venteliste, selvom du ikke er lige ved at fylde flyttekasserne.

Vær obs på at prisen for opskrivning til en lejelejlighed eller et boligområde er forskellig fra boligorganisation til boligorganisation og der kan være et gebyr. Det skal betales til den relevante boligorganisation.

Kom foran på ventelisten

Som udgangspunkt udlejes almene boliger efter anciennitet på en venteliste, men i nogle kommuner og boligorganisationer findes 'fleksibel udlejning', hvor man kan komme foran på ventelisten, hvis man opfylder nogle særlige kriterier – f.eks. hvis man er under uddannelse.

Da kriterierne varierer fra kommune til kommune og fra boligorganisation til boligorganisation, skal du tage direkte kontakt til den boligorganisation eller kommune, som du ønsker at bo i for at høre, hvilke kriterier der gælder.

På denne side kan du læse mere om de forskellige almene boligtyper og hvordan du skriver dig op til dem: https://www.danmarkbolig.dk/da/naar-du-skal-leje-bolig/boligtyper/#/

 

Tidligere blogs:

Har dine forældre almene boliger på radaren?

Skriv dit barn op til en almen bolig

6 fordele ved almen ældrebolig

Skal dit barn snart flytte hjemmefra?

Børnenvenlig lejebolig

5 gode grunde til at flytte i almen bolig