Gå til hovedindhold

Skal dit barn snart flytte hjemmefra?

 3 Ungdomsbolig - lille

Skal dit barn snart flytte hjemmefra? Så er det måske tid til at kigge på almene ungdomsboliger

Det kan være svært som ung at finde sin første lejebolig, eller som studerende at finde en lejlighed til en studievenlig, billig pris. Men som forælder kan du være med til at gøre det lidt lettere for dit brn at tage et af de store skridt i livet: At flytte hjemmefra.

Du har nemlig mulighed for at skrive dit barn op til en almen ungdomsbolig, allerede når dit barn er 15 år. De almene ungdomsboliger udlejes til unge under uddannelse. Der findes flere end 40.000 af dem i Danmark, og de kan være et godt alternativ til fx et kollegie.

Hos DanmarkBolig.dk har vi samlet fordelene ved at skrive dit barn op til en almen ungdomsbolig, og information om, hvordan du skriver dit barn op.

1. God husleje i studietiden

Ved at skrive dit barn op til en almen bolig sikrer du dig, at dit barn altid er garanteret en rimelig husleje. Det vil give økonomisk tryghed gennem studietiden. Almene boliger udlejes nemlig af non-profit boligorganisationer, der ikke tjener noget på at udleje lejlighederne. Huslejen går derfor udelukkende til at dække udgifter i forbindelse med drift og vedligeholdelse af boligerne og fællesarealerne.

2. Glem alt om vedligeholdelse

En fordel ved at bo i almen bolig er, at dit barn ikke skal bekymre sig, hvis toilettet går i stykker eller vandhanen drypper. Boligorganisationerne tager sig nemlig af det praktiske omkring vedligeholdelse. Derfor skal hverken du eller dit barn have ekstra penge op af lommen, hvis uheldet er ude.

3. En tryg base gennem studietiden

Når du skriver dit barn op til en almen bolig, giver du dit barn mulighed for at få en tryg base gennem den nye periode i deres liv. For dit barn har mulighed for at bo i lejeboligen gennem hele studietiden og skal derfor ikke bekymre sig om korte lejeperioder eller flytning. Ungdomsboligerne er også et godt sted at møde andre unge, der er samme sted i livet, så dit barn kan få et socialt netværk i den by, de flytter til. I mange boligafdelinger er der beboerlokale og udendørs fællesarealer, som dit barn kan benytte sig af.

4. Sådan skriver du dit barn op til en almen lejebolig

Du har mulighed for at skrive dit barn op til en almen bolig, fra det er fyldt 15 år. Dit barn skal ikke studere for at stå på venteliste; Men for at kunne bo i en almen ungdomsbolig, skal dit barn være under uddannelse, i lære, i praktik, være trainee eller have en elevplads - eller de skal have et særligt behov.

Du skriver dit barn op og betaler et årligt administrationsgebyr direkte til den relevante boligorganisation. Prisen varierer fra boligorganisation til boligorganisation, og det er vigtigt, at du husker at betale, så dit barn ikke bliver slettet fra ventelisten.

5. Hvordan kommer mit barn foran på ventelisten?

Almene boliger udlejes som udgangspunkt efter anciennitet på en venteliste, men i nogle kommuner og boligorganisationer findes det, der kaldes 'fleksibel udlejning'. Det betyder, at man kan komme foran på ventelisten, hvis man opfylder nogle særlige kriterier, fx hvis man er under uddannelse. Det kan altså være en god ide at undersøge, om der er en aftale om fleksibel udlejning der, hvor du gerne vil skrive dit barn op til en almen ungdomsbolig.

På DanmarkBolig.dk kan du læse mere om almene ungdomsboliger og finde boligorganisationer, hvor du kan skrive dit barn op på venteliste. Når du søger på DanmarkBolig.dk, kan du ved hjælp af filtrene søge udelukkende efter ungdomsboliger:  https://www.danmarkbolig.dk/da/naar-du-skal-leje-bolig/boligtyper/#/