Gå til hovedindhold

Skriv dit barn op til en almen bolig

Giv en anderledes 15-års fødselsdagsgave: Skriv dit barn op til en almen bolig

Når tiden er kommet til at flytte hjemmefra, er det for mange unge en overvældende udfordring at finde et nyt hjem. Især hvis det skal være til en overkommelig husleje. Men allerede længe før, dit barn flytter hjemmefra, kan du være med til at sikre, at det bliver en god oplevelse for dem at flyve fra reden: Du kan skrive dit barn op til en almen bolig.

Når dit barn fylder 15 år, kan du nemlig skrive dem op til en almen bolig. For at blive skrevet op, skal dit barn ikke opfylde andre krav end at være mindst 15 år gammel. Men for at ansøge og bo i en almen ungdomsbolig skal de være under uddannelse, i lære, i praktik, trainee, have en elevplads eller have et særligt behov.

Her har vi samlet fordelene og den vigtigste information om opskrivning til en almen ungdomsbolig

Studievenlig husleje

Almene boliger er for alle. Derfor findes der flere end 40.000 ungdomsboliger til leje i Danmark, som alle udlejes af non-profit boligorganisationer, der ikke tjener noget på at udleje boligerne. Ved at skrive dit barn op til en almen bolig, kan du derfor sikre dig, at dit barn ikke skal bekymre sig om en høj husleje eller urimelige udlejere, mens de knokler på deres uddannelse.

Tryghed gennem hele studietiden

Fra tidspunktet hvor dit barn flytter ind i deres almene ungdomsbolig, kan den være deres i alle de år, de er under uddannelse. Sådan undgår dit barn at bruge tid, penge og energi på korte lejeperioder, hvor de dårligt er kommet på plads i deres hjem, før de skal flytte igen.

En almen ungdomsbolig udgør samtidig et godt alternativ til at bo på kollegie, da man både kan få flere kvadratmeter for sig selv men samtidig nyde godt af mange af de samme sociale fordele. Mange boligorganisationer har både indbydende fællesarealer og beboerlokaler, hvor man kan møde andre unge, der også er under uddannelse. Det giver dit barn gode muligheder for at få et socialt netværk med studerende, de kan spejle sig i, i deres nye hjemby eller nabolag.

Vedligehold og drift i trygge hænder

I almene boliger går huslejen udelukkende til at dække udgifter i forbindelse med drift og vedligeholdelse af boligerne og fællesarealerne. Så selvom det er hyggeligt, behøver I som forældre ikke at besøge jeres barn i tide og utide med værktøjskassen under armen. Den kan blive derhjemme sammen med den store tegnebog, når radiatorerne klukker eller afløbet skal renses. For det hjælper boligselskabet med.

Sådan gør du

Almene boliger udlejes som udgangspunkt efter anciennitet på en venteliste. Men ved at skrive dit barn op til en almen bolig, når de fylder 15, kan du sikre, at de er kommet et stykke op ad, når de en dag skal flytte hjemmefra.

På DanmarkBolig.dk kan du finde almene boligorganisationer, hvor du kan skrive dit barn på venteliste til en ungdomsbolig. Når du søger, kan du ved hjælp af filtrene begrænse din søgning til kun at vise ungdomsboliger. Du kan også vælge specifikke kommuner at søge efter ungdomsboliger i.

Prisen for opskrivning til lejeboliger er forskellig fra boligorganisation til boligorganisation, men det er vigtigt at huske at betale det årlige administrationsgebyr til boligorganisationen. Sådan sikrer du dig, at dit barn ikke bliver slettet fra ventelisten, før de en dag skal flyve fra reden.

Læs mere om ungdomsboliger og de andre almene boligtyper her: https://www.danmarkbolig.dk/da/naar-du-skal-leje-bolig/boligtyper/#/